top of page
Writer's pictureIlona Karula

Piri Reis'i kaartidest (lõik "Jumalate kaarikutest")

Juba nädala pärast ilmub Erich von Dänikeni 20 miljonit müünud bestseller "Jumalate kaarikud" eesti keelsena.


Raamatut on võimalus erihinnaga eeltellida meie kirjastuse e-poest: https://algolemusshop.com/.../raamat-jumalate-kaarikud


Eraldi kirjastuse instagrami leiate siit: https://www.instagram.com/eluvaim.publishing.co


Siin teile järgmine istutekitaja.


/18. sajandi algul leiti Topkapi paleest iidsed maakaardid, mis kuulusid Türgi mereväe ohvitserile, admiral Piri Reisile. Piri Reisilt pärineb ka kaks Berliini riigiraamatukogus säilitatud atlast, mis sisaldavad täpseid Vahemere ja Surnumehe piirkonna jäljendusi.






Kõik need kaardid anti uurimiseks üle Ameerika kartograafile Arlington H. Mallereyle. Mallerey kinnitas märkimisväärset tõsiasja, et kaartidel olid küll olemas kõik geograafilised andmed, kuid need ei olnud õigesse kohta joonistatud. Ta palus abi härra Waltersilt, Amee- rika mereväe hüdrograafiabüroo kartograafilt. Mallerey ja Walters koostasid koordinaadistiku ning kopeerisid kaardid kaasaegsele gloobusele. Nad tegid sensatsioonilise avastuse. Kaardid olid igati täpsed – ja mitte ainult Vahemere ja Surnumere osas. Põhja- ja Lõuna-Ameerika rannikud ning isegi Antarktika piirjooned olid samuti Piri Reisi kaartidel täpselt piiritletud. Kaardid ei näidanud mitte ainult mandrite piirjooni, vaid ka sisemaade topograafiat! Mäeahelikud ja -tipud, saared, jõed ning tasandikud olid joonistatud äärmise täpsusega.

1957. aastal ehk rahvusvahelise geofüüsika aastal anti kaardid üle jesuiitide isale Linehamile, kes on nii Westoni observatooriumi direktor kui ka Ameerika mereväe karto- graaf. Ka isa Lineham võis pärast põhjalikke katseid kinnitada, et need maakaardid olid uskumatult täpsed – isegi nende piirkondade kohta, mida oleme tänapäeval vaevu uurinud. Veelgi enam, Antarktika mäeahelikud, mis olid juba Reisi kaartidel, avastati alles 1952. aastal. Need on olnud sadu aastaid jää all ja meie praegused kaardid on koostatud kajalokatsiooniseadme abil.


Professor Charles H. Hapgoodi ja matemaatik Richard W. Strachani viimased uuringud annavad meile veel jahmatavat teavet. Võrdlus meie maakera tänapäevaste satelliidifotodega näitas, et Piri Reisi maakaartide originaalversioonid pidid olema äärmiselt kõrgel jäädvustatud aerofotod. Kuidas seda selgitada?


Kosmoselaev hõljub kõrgel Kairo kohal ja suunab oma kaamera otse alla. Filmi ilmutamisel tekib järgmine pilt: kõik, mis asub Kairost umbes 8000 kilomeetri raadiuses, st otse objektiivi all, on õigesti jäljendatud. Kuid mida kaugemale me oma silmad pildi keskpunktist liigutame, seda rohkem riigid ja mandrid moonduvad.


Miks see nii on?


Kuna Maa kuju on sfääriline, „vajuvad“ keskpunktist eemal olevad mandrid allapoole. Näiteks Lõuna-Ameerika paistab pikuti kummaliselt moondunud, täpselt nagu Piri Reisi kaartidel! Ja täpselt nii, nagu Ameerika kuusondidelt tehtud fotodel.


Siinkohal tekib lugejal üks-kaks küsimust, millele saab kohe kiiresti vastata. Meie esiisad neid kaarte ei joonistanud. Ometi ei ole kahtlust, et need kaardid peavad olema tehtud õhust kõige moodsamate tehniliste vahenditega.


Kuidas seda selgitada? Kas peaksime rahulduma legendiga, et mõni jumal andis need ülempreestrile? Või peaksime neile tähelepanu mitte pöörama ja „imet“ eirama, sest need kaardid ei sobitu meie vaimse maailmapildiga? Või peaksime ikkagi vapralt herilasepesa edasi torkima ja väitma, et see maailmakaart koostati kõrgelennulisel õhusõidukil või kosmoselaeval?


Türgi admirali kaardid ei ole tõepoolest originaalid. Need on koopiate koopiate koopiad. Ent isegi kui need kaardid pärinevad kõigest 18. sajandist ehk ajast, mil need leiti, ei saa neid fakte millegagi seletada. Kindel on see, et keegi, kes need kaardid tegi, pidi saama lennata ja ka fotosid teha!/


Loe edasi Erich von Dänikeni "Jumalate kaarikutest", kuidas autor paljastab saladuseloori Antaktika jääkatte all asuvalt maakaardilt.

30 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page