top of page
Writer's pictureIlona Karula

Kena olemisest





Inglise keeles on selline sõna nagu nice, mis tähendab kenalt viisakat ja toredat. 

Hiljuti imponeeris mulle instagramis silma jäänud mõtteavaldus: “Nice is not the same as kind. Nice is not the same as ethical. Nice ise not the same as moral. The older I get, the less interested I am in “nice”. Nice is the gift wrap, it says nothing about what's inside.”


Selle peale lisas üks mu tuttav, kuidas ta elukaaslane tuletas meelde, kuidas sõna "nett"(nice) kohta on saksa keeles veel parem ütlus - nett ist der kleine Bruder von scheiße ehk nice is the small brother of shit. 




Pildistas Vivian Ainsalu. MUAH Jana Boberg. Assisteeris Kadri Lehtla.


Oma läinud aasta sündmuste valguses poleks saanud rohkem ja paremini nõustuda. Mind pole vist kunagi nii palju tühistatud kui viimase aasta jooksul. Kui seda teevad tundmatud suvalised inimesed, siis pole see märkimist väärt, aga kui sind hakatakse mõne kauaaegse kliendi, sõbra, tuttava poolt tühistama, siis võtab sõnatuks küll. 


Kui olin oma teise lapse ootel, kantseldades samaaegselt 3 aastast tütart, tegeledes veel tema eelmise lastehoiu hingetraumaga, vastutades lisaks Stuudio töö ja kahe ettevõtte eest, olin ma dekreedi ajaks nii läbi, et mind ei jagunud enam sotsiaalseks suhtluseks ega teistele inimestele. Suutsin vaevalt endaga hakkama saada, sest kõigele lisaks põdesin enne teise lapse sündi oma “horror partuse” diagnoosi tõttu sünnituseelset depressiooni. Ma lõpetasin psühhiaatri vastuvõtul, sest nutsin peadpidi oma kolmeaastase tütre süles, kes lohutas: “Emme, nuta ennast tühjaks, ma lohutan sind”. Ta poleks tohtinud seda teha, ammugi mitte näha. 


Ja siis tühistas mind üks, teine ning kolmas inimene, kes ei olnud mulle suvalised. Ja ainult sellepärast, et ma ei jaksanud instagramis seemnetest, kodukoristusest, aurupesuritest, unenägudest, piparkoogivormidest, ikea mööblist ega investeerimisest lobiseda, chattida, vastata jne.


Mitte keegi ei küsinud minult, viimaseid kuid-nädalaid rasedana, kordagi, et kuidas mul läheb, kas mul on kõik hästi jne.  

Praegu kordub sama. Kui vastad ühele, teisele, kolmandale kirjale, aitad täiendada konspekte, siis muututakse mugavaks, familiaarseks ja ahneks, mil sind koheldakse nagu kaevu, kes on põhjatu allikas. 


Taas oli detsembri lõpp käes, kus mulle heideti ette või kurdeti sõbrale chatis, et ma pole seda, teist ega kolmandat kirjutanud, meilile vastanud, teele pannud jne., arvestamata, et ka mina olen inimene, kes töötab alla aastase beebi kõrvalt ning runnib juba kolmanda ettevõttega. Mu esimene vaba päev aastal 2023 oli alles 22. detsember, mille ma endale jultunult võtsin, sest, kui sa oled iseendale tööandja, siis on paratamatu oma tööga olla vähemalt esimesel 5 aastal 24/7 seotud. 


Kui sa näed, kuidas jälle ollakse su peale pahane, et sa pole piisavalt kiire, sotsiaalne, ei anna endast veel enamat, ei osale või ütle sõna sekka kolmandate isikute draamades, siis jõudiski mulle kohale taipamine:


 “Ükski pikaaegne klient, tore sõber, armas tuttav, lõbus kaaslane pole hoidmist ega kaotusvalu väärt kui ta ei arvesta sinu väsimuse, töö- ja elutempoga. Kui ta ei luba sul olla väsinud. Kui ta keelab sulle puhkust. Kui ta loob ise draamasid oma pettekujutelmade pinnalt. Kui ta näeb kõiges ja igal pool ainult enda suurt ja tähtsat isikut, kes ei tule selle peale, kuidas inimressursid on piiratud ja kõikidel ei ole temaga personaalseks suhtluseks igapäevaselt jaksu. Tegusatel inimestel on oma elu ja võimalik, et ka omad mured, mis võivad olla suured, millest kõva häälega lihtsalt ei räägita.

Aset leidnud olukordades saan ma tuhka pähe raputada ainult iseendale. Sest ma olin liiga nice person ja tõmbasin ligi omale nice stiilis inimesi, kes polnud kohe enam minuga nice, kui ma ei jaksanud olla nice, sest olin väsinud olemast nice.  Mu raamatud polnud enam nice-inimestele nice ja ka minu aastate pikkused praktikad, mida siiani taevani kiideti, polnud enam nice-osaletele nice. Mitte miski polnud enam nice, sest nice personality on üks paganama wrapped shit.


Mu uue aasta soovitus teile kallid lugejad on:


“Seadke piirid nice inimestele veel enne kui nad hakkavad teid oma nice olemisega piirama ja teid mitte nice olemise peale tühistama. Ärge laske endale võõraid niisama lihtsalt ligi, sest see nice olek võib mõjuda väga ligitõmbavalt, aga on äärmuslikult petlik, mille sisu ei pruugi vastata välisele.”

Siinkohal vajab mainimist, et mul on omajagu kliente, kes pole olnud minuga nice ja mina pole olnud nendega nice, meil on ette tulnud mitmesuguseid mitte nice olukordasid, aga me oleme suutnud need omavahel lahendada, vastastikku vabandada, selgeks rääkida ja koos edasi minna. Mul on peale neid olukordasid väga suur respect! teie vastu, sest olulisem on olla siiras kui nice



Aitäh teile selle säriseva siiruse eest eest!

Ilona Karula


Kirjastuse e-pood:


690 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page